A Machu Picchu egy történelmileg, építészetileg és emberileg is nagyon érdekes hely. Az nyilvánvaló, hogy ennek a városnak a felépítése és a teraszok termékennyé tétele óriási feladat volt a lakók számára. De, ha ennyire viszontagságosak voltak a körülmények miért pont ide építkeztek? A város a perui Andok déli részén található 2450 méteres magasságban fekszik, így itt az élet egészen biztosa nem lehetett könnyű.

A tudósok úgy gondolják, hogy Machu Picchu az Inka uralkodó család pihenő helye volt, ahol mindenki más a kiszolgáló személyzet szerepét töltötte be. Az itt élő és dolgozó emberek valamilyen formán mind részt vettek ebben. Voltak akik közvetlenül szolgálták őket, míg mások az élelmet biztosították számukra. A területen gabonatermelés nyomait is találták, ami akkoriban királyi ételnek számított.

A mérnöki munka csodája

Az inka mérnökök munkájára a mai szakemberek is csodálattal tekintenek, hiszen az óriási gránittömbök feljuttatása a hegyre és elhelyezése olyan módon, hogy azok a mai napig álljanak földrengések és az idő vas foga ellenére  óriási teljesítmény lehetett. Körülbelül 200 épület alkotta a várost, ahol természetes forrású kutak biztosították a vizet a lakosságnak.

Élet a városban…

A lakosság főként mezőgazdaságból és kisebb részt állattartásból éltek. A hegyoldalba 4 méter magas teraszokat építettek melyeken kokacserjét, kukoricát, burgonyát és édesburgonyát termeltek. Azért, hogy a hegyről lezúduló víz ne mossa el sem a kerteket sem a várost a teraszokat kavicsokkal és agyag réteggel töltötték fel, amire termőföldet helyeztek. A rétegek kialakítása miatt a víz beszivárgott a talajba, így az táplálta a növényeket.

A város elnéptelenedése

Több különböző elképzelés is született arról, hogy mi okozta a város kihalását. Az egyik, hogy himlő járvány tizedelte meg a lakosokat és akik életben akartak maradni, azoknak el kellett menekülni egy nem fertőzött területre. Állítólag az uralkodó család egyik tagja is himlőben halt meg, de ettől még nem biztos, hogy ez okozta az elnéptelenedést. A valószínűbbnek tartott ok, hogy az elszegényedet helyi törzsek és a város lakói között annyira elfajultak a háborúk, hogy Machu Picchu lakói kénytelenek voltak elhagyni a várost.

Machu Picchu Peru legfontosabb turisztikai látványossága, amit naponta több ezer ember látogat meg. Mivel az ilyen méretű tömeg nincs jó hatással a területre a kormány idén (2019)bevezette, hogy látogató maximum négy órát tölthet az ősi inka városban. Ettől az intézkedéstől azt remélik, hogy sikerül a romokat megőrizni az utókornak.

Kérjük, hogy oszd meg, mert másokat is érdekelhet. Köszönjük

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Peru lakossága

hét Júl 22 , 2019
A Peru lakosságának egy jelentős része a part mentén él, nagyjából egyharmaduk a hegyekben és az ország többi részében (az amazóniai részen) mindössze 12%. Ebben […]