Egy perui utazás előtt érdemes megismerkedni az ország domborzatával is, hiszen az ország különböző területein más és más időjárási viszonyokra is kell számítani. Ha Te is szeretnél jól felkészülni az országból utazás előtt, akkor olvass tovább!

Peru domborzata

Peru Dél-Amerika nyugati részén található, az Egyenlítőtől a déli szélesség 18°-áig terül el. Ahogyan az éghajlatáról szóló cikkünkben már írtuk három jól elkülönülőrészre oszlik. Az egyik a parti síkság, amit Costának hívnak, a második Középső-Andok vonulatai a harmadik pedig az Amazonas-medence.

Peru térkép

Parti síkság – Costa

A partisíkság az ország teljes területének 10,6%-át jelenti, azaz 136 300 km²-t foglal el. Ez a terület 3080 km hosszú és 5–170 km széles. Ez a terület északon a Pariñas-foknál kezdődik majd az Atacama sivatagban folytatódik és folyamatosan beleolvad az Andok nyugati részébe. Nyugati határa a Mar de Grau. A legszélesebb pontja az északi Sechurai-sivatagban található a déli szélesség 6°-a mentén, míg a legkeskenyebb Punta Lobosnál. Ezen a területen a növényzetet szárazságtűrő fák és kaktuszok alkotják. Ami az állatokat jelenti főként gyíkfélék, ragadozó madarak és pingvin félék élnek.

Középső-Andok vonulata

Ez Földünk leghosszabb lánchegységének a része, itt található Peru legmagasabb pontja a Huascarán, ami 6768 m magas. Az Andok három vonulata a Nyugati-, a Középső- és a Keleti-Kordillerák Ecuador felől érkezik az országba, azonban Chile és Bolívia felé már csak két ága található. A Középső-Kordilleráknak végénél helyezkedik el az  Altiplano fennsík, ami 4000 m magasban terül el és otthont ad a Titicaca-tónak. Itt a téli időszak októbertől áprilisig tart és elég csapadék, a nyár viszont száraz. Az Andokban már elég sok fél e állat él, találkozhatunk pumával, rókával, szarvassal, pápaszemes medvével és kolibrikkel is.

Amazonas-medence

Az ország keleti felét az Amazonas medence teszi k, ahol megtalálhat dombság és trópusi őserdő is. Ez a terület az ország több, mint a felét teszi ki, de a lakosságnak csak a töredéke él ezen a vidéken. A népesség zöme a Costa területén és az Andokban oszlik meg, a parti síkság a sűrűbben lakott. Itt  a trópusi időjárás miatt nem ritka a 40 °C vagy a még melegebb, ami magas páratartalommal párosul. Erre jobb előre felkészülni sok vízzel és elegendő pihenéssel, mert aki nincs ehhez hozzászokva, annak nagyon megterhelő lehet.

Kérjük, hogy oszd meg, mert másokat is érdekelhet. Köszönjük

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Machu Picchu legenda

hét Júl 22 , 2019
A Machu Picchu egy történelmileg, építészetileg és emberileg is nagyon érdekes hely. Az nyilvánvaló, hogy ennek a városnak a felépítése és a teraszok termékennyé tétele […]