Peru hivatalos pénzneme a perui sol, a váltópénze a céntimo. Egy sol 1000 céntimot ér.

A coinmill.com oldalon az alábbi képet találtuk, melyen láthatsz egy táblázatot arról, hogy menyit ér a sol a forinthoz képest. Érdemes kinyomtatni és az utazás során is magadnál tartani, hogy biztosan ne járj pórul fizetésnél.

A perui pénz, a sol története

1991-ig az initi nevű pénznemet használták, de ez annyira elértéktelenedett, hogy kénytelenek voltak leváltani és 1991. július 1-jén bevezették az új sol-t, ami Peru történelmi pénznemére utal, amit szintén sol-nak neveztek. Az érmék 1991. október 1-jén, a bankjegyek november 13-án kerültek forgalomba. A pénznem váltás jól sikerült, mivel az új sol alig inflálódik, a dollárral szembeni értékét is szépen tartja.  A parlament jóváhagyásával 2015. december 15-én a pénz neve megváltozott és elhagyták az „új” szót és azóta egyszerűen sol-nak nevezik. Az alábbi képeken a papír pénzekről láthatsz képeket:

Bár ebbe az országba biztosan nem a shoppingolás miatt mész, de azért nem árt felkészülni és egy kicsit jobban megismerni a pénznemét. Mint minden turisták által kedvelt országban úgy itt is bőven akadnak olyan csalók, akik azt szeretnék kihasználni, hogy nem ismered a pénz valós értékér. Mivel erősebb a magyar forintnál ezért egy kisebb összeg ott többet ér, így könnyen előfordulhat, hogy nem veszed észre, hogy egy helyi kofánál egy kalapért, díszért vagy övért ott hagysz egy kisebb vagyont.

Indulás előtt érdemes otthon egy picit „gyakorolni” a pénz értékét, így fizetésnél nem szalad majd el veled a ló és itthon sem kell kellemetlen meglepetésként szembesülni vele, hogy sokkal többet költöttél, mint amennyit jó lett volna.

Szeretnél többet megtudni Peruról? Érdekel az éghajlata, a legfőbb látványosságok, mint a Machu-Picchu, Titicaca-tó vagy Nazca vonalak? Akkor mindenképpen nézz szét az oldalunkon, mert Neked is szeretnénk segíteni abban, hogy a minél jobban megismerhesd ezt az országot.

Kérjük, hogy oszd meg, mert másokat is érdekelhet. Köszönjük

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Peru vízum

hét Már 25 , 2019
Azt tapasztaljuk, hogy a Peruba induló utazók gyakran érdeklődnek a vízummal kapcsolatban. Peru vízum, szükség van rá? Nos, Nekik van egy jó hírünk. Peruba nem […]

Ezek tetszhetnek