A Titicaca-tó Peru és Bolívia határán terül el, 8372 km2-es felszínével Dél-Amerika legnagyobb tava és a világ második legmagasabban elterülő hajózható tava. Átlagosan 107 méter mély, a legnagyobb mélysége pedig 281 m. Hossza körülbelül 190, szélessége 50–60 km. Több, mint 25 folyó ömlik bele.

Titicaca-tó az Inkák szent tava volt. A legenda szerint a partján már, akkor is laktak emberek, amikor még a hold sem ragyogott az égen. Egyszer csak ezüstös ragyogással megjelent az égen, de egy hatalmas vihar lesodorta az égről és lezuhant a földre, az így keletkezett óriási lyuk megtelt vízzel. Azóta az éjszakai égbolton csak az odafent megcsillanó tükörképét láthatjuk.

A környezetszennyezés itt is problémát okoz

41 sziget található rajta, melyek egy része lakott. A tó környékén is egyre nagyobb a népsűrűség, ami miatt 2012-ben az év veszélyeztetett tavának választották. Nem csak a háztartási hulladék, hanem a környező fa és élelmiszeripar melléktermékei is ide ömlenek. A szennyeződés miatt békalencse borítja a perui oldal öblének egy jelentős részét, emiatt sajnos nem jut fény a tóba, ezért nincs elegendő oxigén az élőlényeknek. Az aszályos időjárás sem segít a tavon, hiszen egyre alacsonyabb a vízszint, amiben egyre kevésbé képes elveszni az a rengeteg szennyező anyag, amit beleöntenek. A tó pusztulása az ott élő emberek életék is veszélyezteti. Az ENSZ együttműködésével megpróbálják megmenteni a két ország területén elterülő tavat, ennek az egyik fontos része a szennyvíz szűrés a másik pedig az őshonos állatok és növények visszatelepítése.

Úszó szigetek

A tó egyik különlegessége az úszó szigetek, melyek totoranádból egy nád féléből készülnek. Ezeken a mesterséges szigeteken emberek is élnek, ami elsőre nagyon meglepőnek tűnik. Itt szinte minden nádból van, a sziget, a kunyhók, a hajók. Mivel ezek a szigetek nádból vannak folyamatosan pótolni kell, hiszen a vízben lévő réteg folyamatosan elrohad. Az uro indiánok ezen életformája egyedülálló a világon.

A Titicaca-tó a Dél-Amerikai térség egyik kiemelkedő természeti látványossága, ami a turisták számára egy izgalmas kirándulás célpontja, de az ott élőknek a mindent jelenti. Ezért, amikor Te is arra jársz majd törekedj rá, hogy minél kisebb legyen az ökológiai lábnyom, amit magad után hagysz.

Kérjük, hogy oszd meg, mert másokat is érdekelhet. Köszönjük

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Egy Perui út története

csü feb 21 , 2019
Peru olyan élményeket tartogat magában, amit a világon sehol máshol nem élhetünk át. Egyik vendégszerzőnk a saját történetét szeretné megosztani Veled is. Ismerd hát meg […]