Éghajlat szempontjából Perut 3 főbb részre lehet osztani. Az ország egy jelentős részét az Andok hegyei foglalják el. A hőmérséklet átlagosan 0,5 °C-t csökken 100 méterenként. A magasabb területeken nagyon nagy a hőingás, amivel számolni kell egy kirándulás során. Fontos a réteges öltözködés.  Csapadék szempontjából ezeken a területeken az esős nyár és a száraz tél a jellemző. Olvass tovább, ha Te is szeretnéd megtudni, hogy milyen Peru éghajlata.

A Csendes-Óceán partvidékén, amit Costának is neveznek trópusi sivatagi éghajlattal kell számolni, azaz ennek egy hűvösebb változatával.   A Humboldt-áramlás eredményezi, hogy alacsonyabb a hőmérséklet, mint azt a földrajzi helye indokolná.  A legmelegebb hónap átlaghőmérséklete 22-26 °C, a leghűvösebb 15-20 °C. Csapadék nem nagyon esik ezen a területen, ami van az is ködszitálásból származik. Ez a terület nagyon ködös és kevés a napsütés.

Az Amazonas medencéjében esőerdő éghajlat alakult ki. Nagyon kellemes 25-26 °C-os az éves átlag hőmérséklet, igen csekély a hőingadozás 1-2 °C-os átlagos évi ingadozással. A csapadékmennyiség nagyon egyenletes évi szinten 2000-3000 mm. A fővárosban a leghidegebb hónap augusztus (ilyenkor a középhőmérséklet 15 °C, a legmelegebb hónap pedig a február, amikor a középhőmérséklet 22 °C. A legcsapadékosabb az augusztus és a szeptember, a legszárazabb hónap az április.

Az országot illetően az alábbi képen láthatod a hőmérséklet alakulását:

A száraz évszakban a hőmérséklet 32 °C is lehet, nagyon erős az UV sugárzás, ami miatt fontos a jó minőségű naptej, kalap és a napszemüveg. Még a viszonylag borúsnak tűnő napokon sem szabad erről megfeledkeznünk, mert bár nem érezzük a bőrünk mégis megéghet. A legcsapadékosabb időszak január és április között van, amikor előfordulhat, hogy a hegyi utak járhatatlanná válnak. Érdemes az utazást nem ezekre a hónapokra időzíteni.

Az alábbi linkre kattintva bármikor megnézheted Peru aktuális időjárását:

https://www.accuweather.com/hu/pe/lima/264120/daily-weather-forecast/264120

Az alábbi képről a főváros éghajlatáról tudhatsz meg többet.

Peru éghajlata

Azt gondolom, hogy Peru éghajlata alapvetően kellemes, hiszen nincsen szélsőségesen meleg vagy hideg, esetleg hónapokon át tartó éjszakák. Amikor nálunk nyár van, akkor ott tél és fordítva, így ezzel számolnod kell utazás előtt. Az Andokban májustól szeptemberig a legkellemesebb, ez a száraz évszak, ami sok napsütéssel jár. A tél októbertől áprilisig tart . A reggelek hűvösek, a nappalok kellemesen melegek, azonban mindezt nagyban befolyásolja a domborzat is. Azzal is számolni kell, hogy ahogy felfelé haladunk folyamatosan csökken a hőmérséklet.

Az őserdőkben történő kirándulások során nagyon fontos, hogy megfelelő cipő, összehúzható szárú nadrág, nagyobb karimás kalap is lehetőleg hosszú ujjú felső legyen rajtunk akkor, ha melegebb van. Az erdőben itt is bőven akadnak olyan élőlények, amik csípését nem vennénk jó néven.

Kérjük, hogy oszd meg, mert másokat is érdekelhet. Köszönjük

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Titicaca-tó

szo feb 16 , 2019
A Titicaca-tó Peru és Bolívia határán terül el, 8372 km2-es felszínével Dél-Amerika legnagyobb tava és a világ második legmagasabban elterülő hajózható tava. Átlagosan 107 méter […]

Ezek tetszhetnek